Luirojärvi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto. Se on tunnettu kauniista erämaaluonnostaan sekä kristallinkirkkaista vesistöistään.
Luirojärvi on yksi näistä kimaltelevista helmistä ja se houkuttelee vaeltajia ja luonnon ystäviä ympäri maailmaa.
Vaellus Luirojärvelle – Mitä Odottaa
Luirojärven vaellus tarjoaa monipuolisen kokemuksen luonnosta ja retkeilystä. Vaellusreitit vaihtelevat pituudeltaan ja vaikeusasteeltaan, joten ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneillekin vaeltajille.
Sijainti: Luirojärvi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka sijaitsee Inarin, Sodankylän ja Savukosken kuntien alueella Lapissa Pohjois-Suomessa.
Kansallispuisto: Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suurin kansallispuisto, ja sen alueella on noin 2 550 neliökilometriä upeaa erämaata. Puistossa vierailee noin 500 000 kävijää vuosittain.
Saamelaiskulttuuri: Alueella voi kokea myös saamelaiskulttuuria, sillä se on saamelaisalueen sisällä ja siellä asuu saamelaisia.
Luirojärven reittivaihtoehdot
Luirojärven vaellus: Tämä noin 70 kilometrin mittainen rengasreitti kulkee upean erämaan halki ja tarjoaa monipuolisen vaelluskokemuksen. Reitti kulkee tuntureiden, jokien ja järven rantojen läpi. Mikäli haluat seikkailla koko Luirojärven, on sinun hyvä varata matkallesi noin 4-6 päivää. Huomaa että reitin kulku-uraa ei ole merkitty maastoon.
Aittajärvi – Luirojärvi – Muorravaarakka – Sarvijoki – Aittajärvi: 60-80 kilometriä pitkä sulan aikana kuljettava ympyräreitti on vaativampaan vaellusmakuun soveltuva reitti, jolla vaaditaan jo kartanlukutaitoa, sillä reitti ei ole merkitty maastoon. Tämä reitti tarjoaa erämaatunnelmaa sekä monia kansallispuiston luontokohteita. Myös tälle reitille on suositeltavaa varata noin 4-6 päivää.
Muut Reitit: Samaisessa kansallispuistossa on useita muita lyhyempiä vaellusreittejä, jotka tarjoavat erilaisia kokemuksia alueen luonnosta ja maisemista.
Luirojärven vaelluksen nähtävyydet
Vaelluksella on mahdollista ihastella useita nähtävyyksiä kuten avotunturialueet, Vanhan Niilanpään poroerotusaita, tunturirinteiden lieveuomat, Sompion suoerämaat, Raappanan kammi, Nattastunturit sekä Suomujoen upea Kotaköngäs.
Aittajärven reitti puolestaan tarjoaa tunturiluonnon lisäksi nähtäväksi Lumikurun, Paratiisikurun, Sokostin sekä Pirunportin. Molemmilta reiteiltä löytyy
Kummatkin reitit tarjoavat useita retkeilyrakenteita kuten autio- ja varaustupia retkeilijöiden levähdyspaikoiksi
Toivotan sinulle oikein mukavaa vaellusreissua Luirojärven maisemissa. Tapaamme jälleen joko vaelluspolulla tai Luontopolulla seuraavassa artikkelissa!