Kungsleden vaellus – Ruotsin vaellusparatiisi

Kirjoittanut Aleksi

Kungsleden, joka tarkoittaa ruotsiksi Kuninkaan tietä, on yksi Ruotsin pisin ja tunnetuin vaellusreitti. Tämä pitkä vaellusreitti halkoo Ruotsin Lapin ja tarjoaa vaeltajille unohtumattoman seikkailun pohjoisen komeissa maisemissa.

Olitpa sitten kokenut vaeltaja tai vasta-alkaja, Kungsleden tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia nauttia Ruotsin koskemattomasta luonnosta. Tässä artikkelissa tutustumme tähän ikoniseen vaellusreittiin ja siihen, miksi se houkuttelee luontoseikkailijoita ympäri maailmaa.

Kungsledenin reitti ja jaksot

Kungsleden on yli 450 kilometriä pitkä reitti, joka alkaa Abiskon kansallispuistosta ja päättyy Hemavaniin. Matkan varrelta löytyy hyvin lepäämis ja yöpymismahdollisuuksia, sillä 10-20 kilometrin välein sijaitsevat vuoristomökit tarjoavat hulppeat yöpymismahdollisuudet.

Kungsledenin Reitti on jaettu useisiin jaksoihin, jotka vaihtelevat pituudeltaan ja vaikeusasteeltaan. Tämä mahdollistaa vaeltajille reitin valitsemisen oman kuntonsa ja aikataulunsa mukaan.

Suosituimmat Kungsledenin vaelluksen aloituspaikat ovat Abisko, Vakkotavare, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammasnäs sekä Hemavan. Suosituimpana reittinä Abiskon ja Nikkaluoktan välinen 105 kilometrin reitti, jonka vaeltamiseen menee 10-12 päivää.

Abiskon kylästä lähtevä reitti

Kungsledenin vaihtuvat vuoristomaisemat

Kungsleden kulkee Ruotsin Lapin vaihtelevissa vuoristomaisemissa. Matkan varrella on niin vuorista maastoa kuin matalaa koivumetsää.

Reitti kulkee myös neljän kansallispuiston ja useiden vuoristokylien läpi. Tämä reitti takaa sinulle ihasteltavaksi niin vehreitä vuoristonummia, jylhiä vuorenhuippuja sekä niitä ympäröiviä järviä!

Muina aktiviteetteina metsästys, kalastus ja marjanpoiminta

Kungsleden tarjoaa myös mahdollisuuden metsästykseen ja kalastukseen. 

Metsästäminen on sallittu tietyillä alueilla, ja kalastajat voivat nauttia taimenen ja harjuksen kalastamisesta kristallinkirkkaissa vesissä.

Tunturimajat ja telttailu

Matkan varrella on useita tunturimajoja, jotka tarjoavat mukavuutta ja suojaa vaeltajille. Majoissa voit levätä, kokata ja nauttia seurasta muiden vaeltajien kanssa. 

Reitillä on useita telttailualueita, jotka mahdollistavat luonnonläheisen yöpymisen niille, jotka haluavat kokea vaelluksen täydessä erämaatunnelmassa.

Valitse vaelluskautesi

Kungsledenin vaelluskausi vaihtelee alueittain, mutta yleensä paras aika vaellukseen on kesä-elokuu, kun säät ovat suotuisimmat ja lumet ovat sulaneet. Viikot 26-33 ovat vilkkaimmat vaellusviikot Kungsledenillä.

Mikäli arvostat vielä enemmän omaa rauhaa, voit syksyllä kokea Kungsledenissä upeita ruska- ja syysvärejä, kun taas talvella reitti muuttuu lumiseksi lumikenkäilijöiden ja hiihtäjien paratiisiksi.

Kungsleden ei ole syyttä Ruotsin tunnetuin vaellusreitti. Riippumatta siitä, haluatko nauttia upeista maisemista, kokea luonnonläheisen seikkailun tai haastaa itsesi fyysisesti, Kungsleden tarjoaa mahdollisuuden tehdä juuri niin. Lähde siis matkaan ja koe Ruotsin sydän sykkivässä luonnossa!

Artikkelin kirjoittajasta

Moi! Minä olen Aleksi. Olen harrastanut patikointiretkiä 2000-luvun alusta alkaen ystäväni Hanneksen kanssa. Olemme kiertäneet Suomen luonnonpuistot, Skandinaavien jylhät vuoret sekä Euroopan parhaimmat vaelluskohteet.

Toivottavasti löydät blogimme teksteistä hyviä vinkkejä patikointiin ja inspiraatioita lähteä seikkailuille uusiin kohteisiin. Nähdään luontopolulla!