Kebnekaise vaellus – Lähde Ruotsin huipulle

Kirjoittanut Aleksi

Suomen ja Ruotsin rajamailla, Lapin upeissa maisemissa, kohoaa ylväs Kebnekaisen tunturi, Pohjoismaiden korkein huippu. Ruotsin korkeimman vuoren huippu kohoaa 2097 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle.

Kebnekaisen vaellusreitillä sinut tempaistaan villiin erämaahan ja reitti haastaa sinut fyysiseen ja henkiseen voimainkoetukseen.

Kebnekaisen vaellusmatkan alku – Abisko ja Nikkaluokta

Kebnekaisen vaellusseikkailu alkaa Abiskon ja Nikkaluoktan kylissä, jotka ovat molemmat upeita tukikohtia vaeltajille. Abiskossa pääset ihailemaan kuuluisaa Abiskojokkia ja sen ympärillä aukeavia laaksoja. 

Nikkaluokta puolestaan sijaitsee Kebnekaisen juurella ja tarjoaa upeat näkymät tunturimaisemiin. Kohteesta löytyy myös marjoitus-, ja ravintolapalveluita, kauppa sekä pysäköintialue autoille.

Kebnekaisen vaellusreitti

Kuten sanottu, Kebnekaisen vaelluksen voi aloittaa useastakin paikasta. Oma matkani starttasi Nikkaluoktasta. Kyseiseltä lähtöpisteeltä oli matkaa Kebnekaisen vuoristoasemalle noin 19 kilometriä. 

Reitin nimi on Dag hammarskjöldsleden ja se on vaeltajien kesken suosituin sekä suorin reitti vuoristoasemalle. Asemalta taas huipulle jatkaa Västra leden reitti, jonka pituus on 12 kilometriä.

Vaikka kyseessä on “vain” reilu 30 kilometrin matka, on hyvä ottaa huomioon että vuoristoasemalta huipulle matkatessa korkeutta tulee 1400 metriä lisää. Ei siis kannata yrittää leikkiä sankaria ja hoitaa koko matkaa saman päivän aikana.

Kebnekaisen huipulla ollaan jo yli 2 kilometrin korkeudella.

Vaativuus ja kestoaika

Kebnekaisen vaellusreitti on vaativa ja vaati sekäi hyvää kuntoa että kokemusta vaeltamisesta vaativissa olosuhteissa. Vaellus kestää yleensä 2-4 päivää, riippuen vaeltajan vauhdista ja pysähdyspaikoista. Matkalla kohtaat vaihtelevia maisemia, kuten tuntureita, laaksoja, jokia ja jäätiköitä.

Kebnekaisen huipulle kiipeäminen on unohtumaton kokemus. Vaellusreitti jakautuu kahteen vaihtoehtoiseen polkuun: Itäinen ja läntinen polku.

Läntinen reitti (Västra leden) on suositumpi ja helpompi reitti, jonka vaeltajat voivat suorittaa omillaan. 

Itäinen reitti (Östra leden) taas on lyhyempi, mutta vaatii jo kokenutta kiipeilijää tai opasta mukaansa. Kyseisellä reitillä on luvassa vuorikiipeilyä ja jäätikköä, joten mikäli haluat lähteä todella haastamaan itseäsi, suosittelen opastettua kierrosta.

Kebnekaisen vaelluksen ainutlaatuisuus

Kebnekaisen vaellusseikkailu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea Ruotsin Lapin erämaan kauneus ja raakuus. Maisemat vaihtelevat lumihuipuista vehreisiin laaksoihin, ja vaelluksen aikana voit nähdä poroja, hirviä ja muita arktisen alueen villieläimiä. Lisäksi revontulet voivat valaista taivasta öisin, tarjoten ikimuistoisia hetkiä vaellusmatkallasi.

Kebnekaisen vaellusseikkailu on vaativaa, mutta se palkitsee vaeltajansa upeilla maisemilla, henkeäsalpaavilla elämyksillä ja voittamattomalla tunnolla, kun seisot Pohjolan huipulla.

Lähde siis rohkeasti kohti tätä upeaa seikkailua ja anna itsesi uppoutua Lapin sydämeen, missä luonto on villi ja vapaa. Me vaellamme yhdessä jälleen ensi blogipostauksessa!

Artikkelin kirjoittajasta

Moi! Minä olen Aleksi. Olen harrastanut patikointiretkiä 2000-luvun alusta alkaen ystäväni Hanneksen kanssa. Olemme kiertäneet Suomen luonnonpuistot, Skandinaavien jylhät vuoret sekä Euroopan parhaimmat vaelluskohteet.

Toivottavasti löydät blogimme teksteistä hyviä vinkkejä patikointiin ja inspiraatioita lähteä seikkailuille uusiin kohteisiin. Nähdään luontopolulla!